Stockholm Life samlar
life science i Stockholm

Det här är en gästblogg för dig som är aktiv inom life science i Stockholmsområdet. Vill du skriva ett blogginlägg eller har du tips på någon som du tycker borde göra det? Kontakta i så fall Stockholm Science City på info@ssci.se.

Du är här

Håkan Lavebratt, Tekn.dr. Key Account Manager Medtech, AMB

Med inblick i medicintekniska produkters utveckling

Medicinteknik är ett brett område som omfattar en outsinlig mängd olika produkter som används inom vård och omsorg. En viktig komponent för många medicintekniska produkter är de plastdetaljer som krävs för den slutgiltiga produkten, och för att nå fram till marknaden behövs en rad olika kompetenser. Den 23 januari kommer vi under ett halvdagsseminarium få lära oss mer om just medicintekniska plastdetaljer tillsammans med fyra företag. Vi passade på att ställa frågor till seminariets moderator Håkan Lavebratt från AMB Industri, en av de personer du har möjlighet att träffa under det kommande seminariet.

Björn Sjöstrand, VD Scandinavian Biopharma

Drickbart vaccin mot ETEC under utveckling: livräddare för barn i utvecklingsländer

Scandinavian Biopharma i Solna utvecklar ett vaccin som skyddar mot ETEC, en diarrésjukdom som årligen drabbar 400 miljoner människor. Björn Sjöstrand, VD Scandinavian Biopharma, svarar på våra frågor om projektet och vaccinet som förhoppningsvis kan komma att skydda mot turistdiarré och framför allt rädda barn i utvecklingsländer från undernäring. 

EMA flyttar till Amsterdam

På kvällen den 20 november stod det klart att det europeiska läkemedelsverket EMA flyttar till Amsterdam. Efter en spektakulär omröstning i Bryssel där till slut lotten fick fälla avgörandet kunde Amsterdam utropas till ny värdstad för myndigheten. 
 
Anna Starbrink (L) Foto: Frida Rönnholm, People76

Vård, forskning och utbildning i världsklass när nya Karolinska Solna öppnar

Det närmar sig till att Karolinska Universitetssjukhusets nya byggnad öppnar fullt ut. Med det öppnar också förutsättningar för en toppmodern vård med patienten i centrum. Anna Starbrink, Hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, ger oss sina tankar om NKS-projektet och vilka möjligheter det nya sjukhuset kommer att medföra för sina patienter och för regionen.
 
Riccardo Diamanti, Doktorand i biokemi, Stockholms universitet

Stockholm som arena för forskare inom life science

Stockholmsområdet är en plats för stark akademisk forskning med tre framgångsrika universitet och en ledande hälso- och sjukvård. Hur är det att flytta till Stockholm för att verka inom den akademiska världen och life science? Riccardo Diamanti ger här en inblick i livet som doktorand i biokemi och framför allt i livet som inflyttad till vetenskapsstaden Stockholm.
 
Thera Hallinder, Konferensansvarig, Swedish Standards Institute

Moderna konferenslokaler hos SIS – mitt i Hagastaden

För snart ett år sedan flyttade Swedish Standards Institute (SIS) till Hagastaden. SIS är en internationell organisation som driver och samordnar standardiseringen i Sverige. Inom life science utvecklar SIS standarder som bidrar till kvalitetssäkring, effektivitet och ökad patient- och brukarsäkerhet utifrån ett verksamhetsnära perspektiv. På SIS Conference Centre möts experterna som tillsammans utvecklar standarder. Thera Hallinder, konferensansvarig på SIS, berättar om konferensanläggningen och de moderna lokalerna på Torsplan som finns tillgängliga för externa event.

Konsten på Nya Karolinska Solna ska tillföra ett mänskligt perspektiv i en vanligtvis klinisk miljö

Kulturförvaltningen i Stockholms läns landsting har drivit arbetet med den konstnärliga gestaltningen på Nya Karolinska Solna. NKS-projektet är det hittills största enskilda konstprojektet för offentlig miljö i Sverige. Kommunikatör för projektet, Cecilia von Schantz, svarar på våra frågor om sjukhusets stora konstsatsning.
 
Andreas Namlauer, Affärsutvecklare, Stockholm Science City Foundation, andreas.namslauer@ssci.se

Konferensen MYiHealth sätter patienten i centrum i en digitaliserad värld

Den 20-21 september var det premiär för den nya konferensen MyiHealth. Detta är Digital Health Days i ny skepnad, med nytt namn och ett än större fokus på patienten och patientens behov. Andreas Namslauer, affärsutvecklare på Stockholm Science City var på plats och delar med sig av sina reflektioner här.

Styrelsemedlem, Stockholm Science City Foundation samt museichef, Spritmuseum

Ingrid Leffler om sin farfar Göran Gustafsson: "Han ville skapa förutsättningar för människan att förbättra sin omgivning”

Ingrid Leffler är ny medlem i styrelsen för Stockholm Science City. Här berättar hon historien om sin farfar Göran Gustafsson. Hur han skapade grunden för vad som idag är Göran Gustafssons Stiftelse för Naturvetenskaplig och Medicinsk Forskning vid Kungliga Vetenskapsakademin. Hennes farfars stiftelse är även en av dagens donatorer till Stockholm Science City. 

Henrik Ahlén, Strateg inom eHälsa, Alfa Bravo och Kentor/Sopra Steria

AI inom hälsa – vi blickar in i framtiden

Inför det kommande seminariet om artificiell intelligens inom hälsa den 16 november på H2 Health Hub passade vi på att ställa några frågor till seminariets moderator Henrik Ahlén. Henrik har arbetat länge med strategifrågor och tjänsteutveckling inom eHälsa via sitt eget företag Alfa Bravo och nu även på it-konsultbolaget Kentor/Sopra Steria.