Stockholm Life samlar
life science i Stockholm

Här listas aktuella life science-nyheter i Stockholmsområdet. Har du tips på nyheter som borde synas här? Kontakta i så fall Stockholm Science City på info@ssci.se.

Du är här

Förslag till ny biobankslag kan öka Sveriges konkurrenskraft inom life science

Den 29 januari lämnade regeringens särskilda utredare Johanna Adami över slutbetänkandet i utredningen om Sveriges biobanker till socialminister Annika Strandhäll. Vi passade på att ta ett samtal med Johanna för att höra mer om vad utredningen kommit fram till.

Invigning av The Innovation Pavilion by Sweden på Arab Health 2018

Tidigare i veckan var det dags för invigning av The Innovation Pavilion by Sweden på Arab Health Exhibition and Congress som hålls i Dubai. Den svenska paviljongen är ett initiativ av Global Pharma Consulting som visar upp Sveriges breda kompetens och innovationsförmåga inom sjuk- och hälsovård och life science. I år hade den totalt 26 deltagare, däribland företag, organisationer och myndigheter.

Vad är grejen med co-working spaces?

Co-working spaces, lokaler där små startup-företag kan hyra kontorsyta och vara en del av en gemenskap som delar värderingar, utmaningar och/eller målgrupper, är en snabbt växande rörelse. Behovet av arenor där likasinnade kan arbeta självständigt men tillsammans är stort. Och det är egentligen inte konstigt, i en tid där bransch efter bransch förändras genom entreprenörer som driver utvecklingen i samarbete med stora aktörer, är fysiska möten med kamrater och klienter ett måste.

SIS startar arbete för säkra och bra hälsoappar

Från läkarmöten i mobilen och hjälp att hålla koll på blodsockret till stöd att sluta röka – i dag fullkomligt exploderar marknaden för hälsoappar. Men kan vi verkligen lita på hjälpen vi hittar via App store och Google Play? Nu startar SIS ett arbete med att ta fram specifikationer för säkerhet och kvalitet hos hälsoappar.

Delta i kartläggningen av precisionsmedicinföretag

SwedenBIO genomför en kartläggning av företag inom precisionsmedicin för att få en nationell överblick inom området och även kunna använda resultatet för att marknadsföra Sverige och svenska bolag internationellt. Nu kan företag som är aktiva inom området vara med och bidra till kartläggningen.

Amma: En digital barnmorska i fickan - vinnare av Innovationsstipendiet 2017

I veckan utsågs vinnarna av årets Innovationsstipendium vid en ceremoni i Stadshuset. Bland 500 ansökningar har juryn, bestående av 27 experter från Stockholms näringsliv och innovationssystem, valt ut 5 innovationer som de anser ha störst potential att lyckas. I kategorin Life science och hälsa vann Amma: En digital barnmorska i fickan, alltid redo att stödja mammor som kämpar med amningen.

Här är de nominerade för Stockholms Innovationsstipendium inom life science och hälsa

Bland 500 ansökningar har juryn, bestående av 27 experter från Stockholms näringsliv och innovationssystem, valt ut 15 innovationer som de anser ha störst potential att lyckas. Stockholms Innovationsstipendium delas ut inom fem kategorier: Förenkla vardagen, Kulturella & kreativa näringar, Life Science och hälsa, Resor och turism samt Social och ekologisk hållbarhet. Här är de innovationer som nominerats för Stockholms Innovationsstipendium inom kategorin Life science och hälsa.

Chan Zuckerberg Initiative ger forskningsanslag till KTH och SciLifeLab

I oktober blev det klart att Chan Zuckerberg Initiative, en satsning av Facebooks grundare Mark Zuckerberg och hans fru Priscilla Chan, ger KTH och SciLifeLab forskningsanslag. Stödet ska gå till att integrera ny sekvenseringsteknik med befintlig sådan inom projektet Human Protein Atlas under ledning av Emma Lundberg, docent vid KTH. 

Forska!Sverige-dagen 2017

I september anordnade stiftelsen Forska!Sverige en temadag med fokus på ledarskap. Viktiga beslutsfattare samlades på Riksarkivet i Stockholm för diskussion om åtgärder för ökad hälsa och ökat välstånd i Sverige. Tre utmärkelser för att lyfta forskare och politiker delades ut under dagen.

Canceratlas lanserad av KTH forskare

I augusti tog professor Mathias Uhlén och hans kollegor från The Human Protein Atlas på KTH ett steg närmare mot Personalized medicin inom onkologi. Genom att analysera proteinuttryck i 17 olika cancertyper, och använda data från prover från 8000 patienter, avslöjade teamet uttrycksmönster som kan kopplas till patientöverlevnad och därmed vara av betydelse för individuell behandling såväl som vid utveckling av nästa generations proteinläkemedel för att bekämpa cancer.